Hoe kunnen mensen een plek reserveren voor de lezing?  

1.      Ga naar de event pagina  Hoe kunnen mensen een plek reserveren voor de lezing?

https://www.kring.nl/agenda/sec

2.      Wil je een los ticket voor alleen detalkshow reserveren? 
Klik dan op ‘reserveer hier een los ticket voor de lezing’. Vervolgens opent er een nieuw scherm, waarbij het soms een paar seconde kan duren voordat het reserveringsscherm verschijnt. Even geduld dus! 
De bijdrage van 5 euro voor niet-kringleden hoeft bij het reserveren nog niet betaalt te worden: dit kan op de dag zelf, bij de receptie van de sociëteit.  

3.      Wil je een ticket inclusief 2-gangen diner reserveren? 
Klik dan op ‘reserveer hier een ticket inclusief theater diner’. Ook hierbij geldt dat het soms een paar seconde kan duren voor het reserveringsscherm opent. 

4.      Ook voor Kringleden is goed om een reservering te maken; zo heb je gegarandeerd een plek. Zij kunnen, net als SEC-leden, zowel een los ticket als een ticket incl. theaterdiner reserveren. 
Echter, wanneer Kringleden wél in het restaurant willen eten, maar niet willen aansluiten bij het vaste 2-gangen ‘theaterdiner’, dan kunnen zij natuurlijk altijd een aparte reservering op eigen naam maken in het restaurant (zoals ze dat normaalgesproken ook doen).  

 

Agenda 2022,

De lezingen worden gehouden in Sociëteit de Kring.

Adres: Kleine-Gartmanplantsoen 7-9 / 1 Hoog, bij Club Up, Amsterdam
Niet kringleden betalen €5,00 wat vervalt voor de SEC leden als je ook een maaltijd in het restaurant boekt.

Programma
17:30 - inloop
18:00 - aanvang lezing
19:15 - gezamenlijk diner (optioneel)

Voor dit programma zijn verschillende tickets beschikbaar.

Zie de link van de website van de Kring

https://www.kring.nl/agenda/sec-lezing-maart-2023

Maandag 13 februari 2023, verplaatst naar maandag 13 maart,

Fiona Tan geeft een lezing over haar werk voor leden en gasten van de SEC.

Fiona Tan, geb. 1966 in Pekan Baru, IndonesiŽ, is beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze werkt met fotografie, bewegend beeld en ruimtelijke installaties. In een interview voor haar meest recente catalogus, t.g.v. haar tentoonstelling 'Mountains and Molehills' in EYE Amsterdam, zei zij: 'Het gaat om waar het werk om vraagt. Dat komt zowel uit denkwerk als uit het experimenteren. Ik maak proefopstellingen in mijn atelier. Een tentoonstelling maken is een montage maken in de ruimte.' (-) 'Als ik terugkijk op mijn ontwikkeling begon het met de vraag: "wat is een beeld?". Van daaruit onderzocht ik waarom bepaalde beelden mij niet loslieten, en waarom ik het zo belangrijk vond dat te onderzoeken. Op een gegeven moment ging het niet meer om ťťn beeld, maar om verzamelingen van beelden. Dat leidde bijvoorbeeld tot de vraag: "wat is eigenlijk een museum?".

Het werk van Fiona Tan wordt veelvuldig getoond en verzameld door internationale musea over de hele wereld. Recente solotentoonstellingen: Museum der Moderne, Salzburg; Museum Ludwig, Keulen; Musťe des arts contemporains Grand Hornu; The Baltic, Gateshead; National Museum of Art, Osaka en MAXXI, Rome. In 2009 vertegenwoordigde Tan Nederland op de BiŽnnale van VenetiŽ.

Vorige Lezingen:

Maandag 12 december 2022

Peter en Ghica van Emde Boas

Een presentatie over wetenschappelijk werk van een informaticus, twee logici met goede kennis van oud Chinees, en een IT specialist, over een boek dat we hebben geschreven en dat zojuist is verschenen bij de wetenschappelijke uitgever Springer: Analyzing the Logic of Sun Tzu in ?the Art of War? using Mind Maps. De sprekers illustreren wat Sun Tzu te zeggen heeft over het begrijpen van de ontwikkelingen van oorlogvoering in de tijd na hem.

Maandag 14 november 2022

Meta Knol.
Meta is directeur van het European City of Science 2022 in Leiden. Zij heeft vele bijzondere bijeenkomsten/activiteiten georganiseerd.
Zij gaat ons meer vertellen over dit speciale jaar. Is er sprake van verbindingen tussen de verschillende wetenschappen? Wordt er op Europees niveau samengewerkt tussen de verschillende universiteiten?

Maandag 12 September 2022, Thomas von der Dunk, Zuid-Tirol is niet Italië!
Een lezing over een honderd jaar oud Europees grensgeval. Zuid-Tirol heeft een zeer bewogen geschiedenis. Cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk heeft de historie van deze regio onderzocht en toont dat gevoelens van eenheid en identiteit niet kunnen worden opgelegd door een nationale regering.

Donderdag 16 Juni 2022, Michel Krielaars. Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van het NRC. de SEC heeft hem gevraagd te spreken over de cultuurpolitiek vanaf de jaren ’50 in de voormalige Sovjet-Unie tot het heden in het Rusland van nu.

Maandag 9 mei 2022, Prof. Dr. Anne-Marie Bonnet, vice-president van de SEC internationaal.
Europa, een "fata morgana”? Een persoonlijke toetsing van Europese normen, waarden en frases.

maandag 11 april, Marc Jansen, Rusland- en Oekraïnekenner, Oekraïne, grensland van Europa en Rusland.

maandag 14 maart, Sjeng Scheijen, slavist en specialist op het gebied van de Russische cultuur van de late 19e eeuw en de vroege 20e eeuw. De visie en de receptie van de historische avantgarde in Rusland van toen en nu. 

Uitnodiging16 Februari 2022 aanvang 17.00 uur. algemene ledenvergadering in de sociëteit van ARTI, Amsterdam.

Agenda 2021

Onze ledenvergadering werd vanwege de corona-regels verplaatst naar het voorjaar 2022.

Lezing online op 24 December 2021 18 uur: Drs. HEDWIG FIJEN: Manifesta in de Balkan of hoe hedendaagse kunst meer kan zijn dan representatie.

Lezing online op 27 Oktober 2021, 18.00 uur, Drs CAROLINE DE GRYTER: Wat Europa van de Habsburgers kan leren.

lezing online op Woensdag 7 april 2021 17.00-18.00 uur (debat tot 18.30) GARY SCHWARTZ .Rembrandt, zijn Nederlandse tijdgenoten en het nabije, midden- en verre oosten. Naar aanleiding van de tentoonstelling Rembrandts Orient in Potsdam.

lezing online op Woensdag 3 maart om 17-18 uur (met debat tot 18.30) MATHIEU SEGERS, De twee zielen van Europ. Een lezing over de Europese Cultuur.

Lezing on-line op 27 jan. 2021 Van 17 – 18 uur (debat tot 18.30) LAURENS DASSEN, EUROPA: de grote RESET

 

Agenda 2020

Lezing online op 25 nov. 2020 van 17-18 uur (debat tot 18.30) BO TARENSKEEN
Multatuli – de film over Max Havelaar, De spreker is toneelschrijver, regisseur en mede-initiatiefnemer van het Theater Na de Dam. discussieleidster Prof. Dr. Marita Mathijsen-Verkooijen

Dinsdag 27 oktober 2020, LOES DOMMERING - VAN RONGEN, DE NOTENKRAKERS. REBELLIE IN HET CONCERTGEBOUW. .Corona - update Helaas wordt deze lezing afgezegd 2710-2020 ivm. Corona.

Woensdag juni,Reinier van Lanschot van de partij VOLT update Helaas wordt deze lezing afgezegd 06-2020 ivm, Corona.

woensdag mei, Corona - update Helaas wordt deze lezing afgezegd 05-2020 ivm, Corona.

Woensdag 22 april, FIONA TAN, Bibliotheca abscondita (regarding archives and art) Corona - update Helaas wordt deze lezing afgezegd 22-04-2020 ivm, Corona.

Woesdag 18 maart Els Diggele Misleidingindustrie, De spreekster is historica en journaliste en doet haar onderzoek afwisselend in Nederland en in Israël en in de Palestijnse gebeden..Corona - update Helaas wordt deze lezing afgezegd 18-03-2020 ivm. Corona.

Woensdag 19 februari, Peter en Ghica van Emde Boas Van Amundsen tot Zodiac: Antarctica aan de rand van de Europese Cultuur

Woensdag 22 jan, Pieter Bannenberg Forum Groningen / gestapelde pleinen, De spreker is partner van NL Architects die in 2017 de Mies van de Rohe Award kregen toegekend voor de Flat Kleiberg (= European Union Prize for Contempory Architecture)

 

Agenda 2019

Woensdag 11 dec. Thomas van der Dunk, De maakbaarheid van het verleden
Over de (on)mogelijkheid van historisch betrouwbarerestauraties van monumentale gebouwen

Woensdag 20 nov. Conferentie: Europa Uncanny: academics on contemporary society and culture. UB, de Doelenzaal 9.30-19.00 uur (iedereen is welkom)

Woensdag 16 oct. Tom Rooduijn, Le Canard, hoofdkwartier van de avant-garde (1950 - 1957)

Woensdag 18 sept. Kiran Klaus Patel, Europe in Turmoil -Lessons from the History of European Integration

Woensdag 12 juni Judith Sargentini, De rechtsstaat in Europese lidstaten: een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Woensdag 15 mei. Annemieke Jurgens over de graficus Harry van Kruiningen 

Woensdag 17 april. Marleen Stikker, The Role of Europe in Technology -Bringing Back Dignity to the Digital
(Directrice en oprichster van de Waag: The Digital City in 1993)

Woensdag 20 maart Pascal Gielen, De Europese eenheidsmarkt: een culturele en politieke splijtzwam

Woensdag 20 febr. Jan Dibbets: gesprek over de actualiteit van de concrete poëzie van Hrabanus Maurus ( 780? - 856 )
en de ‘ongelukkige’ waardering van de fotografie in de 19e euuw in het licht van de huidige beeldende kunst
(beeldend kunstenaar, curator van 2 tentoonstellingen in Parijs, kunsttheoreticus)

Woensdag 30 jan.Dr. Tomasz Kozlowski, The End of Law? The beginning of a New Culture? -Poland, the USA and Hungary -

 


Agenda 2018

Woensdag12 december: Prof. Dr. Caroline Nevejan, (Bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de UvA) Urban Reflection

Woensdag14 november: Michiel Krielaars: Rusland nu en toen. Let op aanvang: 18.00 ! uur

Woensdag 17 oktober:Dr. Moritz Föllmer, (docent Nieuwste Geschiedenis aan de UvA) De zoektocht naar individuele autonomie in het 20e eeuwse Europa (18.00 uur)

Woensdag 19 september: Prof. Dr. Mia Lerm Hayes, (lid),What Can Artistic Strategies That Prepared the Velvet Revolution Teach Us Today?  let op aanvang: 18.30 ! uur

Woensdag 13 juni, Prof. Dr. Umberto Margiotta, (President of the Société Européenne de Culture Senior Professor of Sciences of Education at Ca’ Foscari University in Venice.) Education and Democracy in a Fractal Europe Re-reading the lesson of our European fathers in the light of the cultural segmentation processes that afflict us today

Woensdag 16 mei, Prof. dr. Luuk van Middelaar, Europa met Brexit en Trump

Woensdag 18 april, Bérénice Saliou, artistic director in Paris "From Calligraphy to Calligraffity”
at Institute des Cultures d’Islam in Paris (lezing in het Engels

Woensdag 14 maart, Jair Stranders, (lid) en Hanna Timmers Via de band van de geschiedenis -de jongerenprojecten van Theater Na de Dam. Programmamakers van Theater Na de Dam sinds 2010

Woensdag 14 februari, Prof. Dr. Maarten Doorman, Kunst, autonomie en engagement

Woensdag 17 januari, Eymert van Manen, Rechtspraak voor jongeren door jongeren


Agenda 2017

Woensdag 13 december, Joep van Lieshout: Poly Pluto Pluri

Woensdag 22 november, Prof. Fons Elders: Games Accepting the Way…(1e zin van haiku 23)

Wownsdag 11oktober, Prof. Dr. Egbert Dommering: Internet als Republiek der ongeletterden

Woensdag 15 september Dr. Maartje van Putten: Grensoverschrijdende democratie in een globaliserende wereld

woensdag 17 mei, Thije Adams: Kunst om te delen, over het toenemend onvermogen van onze samenleving om grootheid in de kunst te erkennen.

woensdag 19 april, Drs. Mark Boukes (UvA): Politieke satire: Een leuk format, maar heeft het ook invloed?

woensdag 29 maart, Prof. Dr. Damiaan Meuwissen: Europa: Identiteit, structuur en toekomst, rond Husserl en Umberto Campagnolo

woensdag 22 februari, Astrid Sy (freelance historica) en Julia von Graevenitz (documentairemaker): 

Project ongehoord, Vertoning van een film, waarin Islamitische jonge Amsterdammers de uitsluiting van Joodse burgers tijdens de Holocaust onderzoeken en er vanuit hun eigen gevoelens van uitsluiting op reflecteren

Dinsdag 17 Januari, Dr. Marnix Krop (oud-ambassadeur Duitsland): Nieuwe Duitse macht: een probleem voor Europa of juist een oplossing?

.

Agenda 2016

woensdag 14 december, Denktank: Populisme

woensdag 16 november, Prof. Dr. Peter en Dr. Ghica van Emde Boas: Chinees klassieke krijgskunde en moderne logica.

woensdag 19 oktober, Drs. Paul R. Teule (UvA): Harde en zachte waarden in de economie

woensdag 21 september, Annerie Smolders: Gerechtstheater – camera’s in de gerechtszaal, rechtspraak in het tijdperk van het vermaak

 

woensdag 15 juni Prof. Fons EldersHet Europese Labyrint De queeste naar identiteit -toekomst en verleden

woensdag 18 mei Denktank Vrijheid en Europa

woensdag 20 april Prof. Dr. Peter van Emde Boas: Vrijheid en ICT

woensdag 23 maart Hans van Houwelingen Vrijheid en Kunstddood of de gladiolen

woensdag 24 februari AlgemenLedenvergadering

 

Agenda 2015

woensdag 11 november 2015 Ulle Endris: De sociale keuzetheorie

woensdag 14 oktober 2015 Prof. Dr. Bart Verschaffel (Universiteit Gent) woensdaag 16 september Prof. Dr. Damiaan Meuwissen: Vrijheid en Europa

mnd 18 mei, Prof.Fons Elders Het Europese Labyrinth - een queeste naar identiteit, toekomst en verleden

mnd 20 april, Prof. Dr. Dick Pels:  Van welk Europa houden wij?

mnd 23 maart, Maria Blaisse: The emergence of form 'een onderzoek naar de weg van de minste weerstand

nnd 23 februari, Dr. Walter van Emde Boas: Emil Starkenstein, mijn grootvader: nooit gekend, alom aanwezig

mnd 26 januari, Discussiebijeenkomst nav 8-11 januari Paris Laïcité: geloof en vrijheid van meningsuiting

 

Agenda 2014

mnd 15 december Prof. Dr. Anton Wessels: Vincent van Gogh and the Art of Living

mnd 24 november Algemene Ledenvergadering

mnd 27 oktober Prof. Dr. Antje von Graevenitz: Wagners Ring des Nibelungen als bron voor hedendaagse kunstenaar

mnd 22 september Thije Adams Kunst als publiek goed

mnd 16 juni Dr. Eric Ottenheijm: Parabels als vensters op het Koninkrijk van Gods

mnd 19 mei Algemene ledenvergadering, vervolg: discussie Europateksten en Manifest

vrij 9 mei  Europadag: "Europa SEC leden en anderen gaan in gesprek met scholieren over het huidige Europa moet worden doorverteld”en wat hieraan vooraf ging.iedere spreker spreekt met een klas vanuit zijn/haar eigen geschiedenis of expertise expertise  

mnd 14 april Dr. Lotte Jensen: Het Napoleon-effect: nationalisme in het verleden en heden

mnd 24 maart Prof. Dr. Paul Scheffer: De verborgen vitaliteit van Europa 

met verwijzingen naar Scheffers boek Herman Wolf, m.n. de correspondentie tussen Wolf en Thomas Mann. 

mnd 17 februari Annerie Smolders: “Meet the judge: democratisering van de rechtspraak

mnd 20 januari Prof. Dr. Peter en Ghica van Emde Boas De Balkan

 

 

Agenda 2013

mnd 16 december Drs. Paul AartsDe Arabische Lente en de Golfstaten. Hoe stabiel is Saoedi-Arabie?

mnd 25 november  Algemene Ledenvergadering

mnd 7 oktober SEC vervolg discussiebijeenkomst:  Manifest EU en haar toekomst

mnd 23 september Drs. Dick Leurdijk: Iraanse kernbom en wereldvrede

mnd 10 juni SEC discussiebijeenkomstManifest EU en haar toekomst

mnd 15 april Prof. Dr. Anton WesselsDe Bijbel en de Koran als een verhaal van twee steden

mnd 18 maart Dr. Els Ruijsendaal: Het Nederlands en Europa: taal en taalbele

mnd 25 februari Prof. Fons EldersDe onbekende islam

mnd 21 januari Dr. Donald Kalff MBA: Over de verborgen concurrentievoordelen van Europa

 

in 2010-2011 stond het thema "het kwaad" centraal, sindsdien weer meer actuele Europese onderwerpen, vooral "Europa en de Islam" en "Europa 2014, quo vadis?"

Gastsprekers waren onder anderen: Paul Aarts, Ilse Bulhof, Willem Couwenbergh, Wouter Gomperts, Fouad Laroui, Michiel Leezenberg, Dick Leurdijk, Karlijn Stoffels, Coen Stork, André Szász, Ed van Thijn, Jean-Marc van Tol, Jacco Verburgt, Frans Vervooren, Anton Wessels en Erik-Jan Zürcher.